Tydlighet, inlyssnande och sårbar

I den svenska kulturen har vi gjort otydlighet till ett signum. Anledningen är att vi i vår kultur vill undvika konflikt. Konsensus har stora fördelar, men vi har gått för långt och nu kommer en motreaktion.

jordan_b_petersonJordan B Peterson är tydlig. Se Jordan B Petersons svenska fans: ”Han säger det man tänker” Han väcker starka reaktioner. Jordan hatas och hyllas för sin samtidsanalys

Han får många personliga tackbrev och har blivit viktig för många. Han uppfostrar en curlad generation och talar om ansvar och hjälper människor som gillar hans budskap att hitta sin uppgift i livet och därmed sin motivation.

Jordan är känd för den intervju som gjordes i Channel 4 i London med Cathy Newman där intervjun kom att handla om reaktioner på hans bok ur ett feministiskt perspektiv

Han är författare till bästsäljaren 12 rules of life – recension 

jordan_b_peterson12rules

Jordan påverkar unga män mycket och min son lyssnar till honom och alla hans inlägg på youtube och i poddar och han utmanar politisk korrekthet när han säger vad han tycker och han är starkt emot flum-vänsterns påverkan på universiteten och många feminister reagerar väldigt starkt emot honom.

Tydlighet innebär också att man uttrycker sin åsikt och står för den oavsett hur andra reagerar. Den som uttalar sig kan aldrig göras ansvarig för reaktionen hos andra. I så fall kan man inte säga något alls – för det finns alltid möjlighet att misstolka och reagera med ilska. Om den som uttalar sig har en blind punkt och inte inser vad som är konstigt och orimligt i ståndpunkten så reagerar omgivningen. Det innebär att en möjlighet till lärande för den som är tydlig och att unkna ideer kommer fram i ljuset.

Övriga egenskaper som växer starkt och som behövs i kombination med tydligheten är:

  • Inlyssnande
  • Sårbarhet

Inlyssnande är att man i en diskussion lyssnar till vad andra säger och upprepar deras argument. Det gör att de känner sig bekräftade och man måste verkligen lyssna för att kunna upprepa och sammanfatta. Inlyssnande är också att visa empati och visa förståelse för den andre.

Sårbarhet är att visa öppet vad man är osäker på och tydligt klargöra vad man inte kan. Fördelen med det är att andra människor kan hjälpa till, hitta sin roll, sitt sätt att bidra och tillsammans kan man nå bättre resultat.

Ovanstående är också viktigt för den framtida mansrollen, men ovanstående förhållningssätt fungerar lika bra för kvinnor. I Sverige finns det många som väljer att inte våga vara tydlig. Det är därför dessa egenskaper är önskvärda och är på stark frammarsch.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.